Saffraan: Hoe het rode goud gezond maakt.
- pato149
- 14 mei 2017
- 2 minuten om te lezen
Saffraan is meer dan een smaakmaker met een heerlijk aroma. De specerij zou ook bijdragen aan gezondheid en gemoedstoestand. Ideaal dus om een kille winter op smaak te brengen met deze superfood.

Saffraan wordt niet voor niets het rode goud genoemd. De chemische stof crocine is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de kleur maar zou er samen met safranal ook voor zorgen dat de serotonine- en noradrenalineproductie positief beïnvloed worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat saffraan verschillende hersenfuncties ondersteunt en helpt als een vorm van antidepressivum, afrodisiacum, antioxidant, ontstekingsremmer en afweerversteker. Bepaald kankeronderzoek, bijvoorbeeld, bevestigt al langer dat verschillende stoffen in saffraan de groei van menselijke kankercellen afremmen. Maar opgelet, voor je je lijf en leden volstouwt met saffraan: nuancering en verder onderzoek zijn vereist om al deze resultaten werkelijk hard te maken. Tot dan varen ook wij mee op de positieve golf aan informatie over saffraan die ons overspoelt. Met deze de aanbeveling: gebruiken met mate.
Kalmerend tegen stress, zenuwen en slaapeloosheid
Soms last van stress? Of nervositeit? Drink dan saffraanmelk als alternatief voor sigaretten of koffie of andere stimulerende middelen. De drank zou kalmerend werken en stressproblemen verzachten. Vermeng saffraan met graandrank of melk en laat gedurende twee minuten inkoken op een zacht vuurtje. Zoet het mengsel naar wens met een beetje honing en zet het meermaals per dag aan je lippen. Wel eens last van een problematische nachtrust? Saffraanmelk zou ook werken als je sneller of dieper wil inslapen. Door de kalmerende werking is saffraan effectiever dan lavendel als middel om makkelijker in te slapen.
Pijnstillend
Saffraan kan helend werken voor lichaam en geest. Saffraan gemengd met kokosolie maakt gespannen en pijnlijke lichaamsdelen los. Een bekend middeltje tegen jicht bijvoorbeeld is het inwrijven van de gewrichten met een balsem op basis van de specerijen. Je hoeft die balsem overigens niet aan te kopen. Vermeng saffraan met kokosolie en breng een dun laagje van de zelfgemaakte balsem al masserend aan op de pijnlijke plaatsen, zowel 's morgens als 's avonds. Ook bij kiespijn helpt het om saffraanpoeder aan te brengen op de gevoelige plekken. Daarnaast kan je safraan gebruiken bij jonge kinderen die last hebben bij het doorkomen van de tanden. Maak een thee met voldoende saffraandraadjes en water, laat afkoelen en wrijf het tandvlees verschillende keren in.
Superfood als ... food
Over thee gesproken. Thee is een aloud middel om een hoest tegen te gaan. Je kan een verkoudheid verlichten met een kruidenthee van 0,5 gram tot 1 gram saffraan per liter water. Bovendien zou die kruidenthee, net als een bouillon met saffraan overigens, de spijsvertering verbeteren en de honger lichtjes bevorderen. Gaan met dat saffraan.
bron: bo magazine februari-maart
tekst: Bart De Maesschalck
Finca Prana is momenteel bezig met telen van saffraan. Vanaf mei 2018 zal er dan ook olijfolie gemaakt met saffraan te verkrijgen zijn.
Komentáre